
Når bør du ha et PIM-system?
PIM-systemer har blitt stadig mer populære i takt med at e-handelen har vokst seg større og mer kompleks. Det er mange fordeler med å ha et PIM-system, men det er ikke alltid det gir mening. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva et PIM-system er, når det er fornuftig, og kanskje like viktig, når det ikke er det.
Hva er et PIM-system?
Et PIM-system (eller Product Information Management-system) er et system for å organisere og administrere produktinformasjonen din. Hvis det brukes riktig, kan det hjelpe deg med å spare utrolig mye tid på å vedlikeholde produktene i oppsettet ditt.
Når er et PIM-system fornuftig, og hva er fordelene?
Det finnes en rekke scenarier der det er forretningsmessig fornuftig å investere i et PIM-system.
Stort produktsortiment
Hvis nettbutikken din har et stort utvalg av produkter – gjerne hundrevis eller tusenvis – kan et PIM-system være en god investering. Det gir deg blant annet mulighet til å
- Sentralisere og samle alle produktdata på ett sted
- enkelt oppdatere og vedlikeholde produktdata
- Redusere antall feil og mangler i produktbeskrivelsene
- Spare tid ved å automatisere produktadministrasjonsprosesser
- Kontinuerlig legge til nye kilder til produktdataene dine uten å måtte endre mange prosesser
Et eksempel kan være en elektronikkforhandler med mange produkter. De kan bruke et PIM-system for å effektivisere håndteringen av tekniske spesifikasjoner, priser og lagerstatus for hele sortimentet.
Komplekse produkter
Produkter med mange varianter, tekniske spesifikasjoner eller detaljerte beskrivelser kan være utfordrende å håndtere på den «gammeldagse» måten. Det er her PIM-systemet kan være til hjelp:
- Organisere og strukturere kompleks produktinformasjon
- Raskt og enkelt oppdatere detaljer på tvers av produkter av samme type
- Sikre at varianter er korrekt oppdatert
Tenk på en møbelprodusent som selger sofaer i ulike størrelser, farger og materialer (og som hele tiden får nye varianter). Et PIM-system kan hjelpe deg med å holde oversikt over alle disse variantene og deres unike egenskaper på tvers av de ulike produktfamiliene.
Selg eller bruk via flere kanaler
Hvis du bruker produktene dine i flere kanaler, er et PIM-system en gave fra himmelen (hvis det er integrert med de ulike kanalene, selvfølgelig). Et PIM-system kan hjelpe deg med å samle produktdataene dine på ett sted og deretter synkronisere dem på tvers av de ulike kanalene. Dette sikrer at produktdataene oppdateres automatisk i alle salgskanalene dine. Det kan for eksempel være nettbutikk, POS og markedsplasser på nett.
Mange produktoppdateringer
Hvis du oppdaterer produktene dine jevnlig, kan et PIM-system spare deg for mye tid i det lange løp, fordi dataene oppdateres automatisk fra produktkildene som er integrert i PIM-systemet.
Selger til flere markeder
Hvis du selger til flere land, kan et PIM-system hjelpe deg med mye av dette:
- Håndtering av oversettelser for de ulike landene
- Tilpasse innholdet til lokale markeder og kulturer.
Det er her PIM blir spesielt relevant, fordi man kan sette opp regler som sikrer at man bare selger deler av produktsortimentet sitt i et gitt marked. Dette gjør det mulig å differensiere hva som synkroniseres til de ulike landene.
Skalerbarhet
Hvis bedriften din vokser raskt, kan et PIM-system tidlig i prosessen bidra til å spare mye tid og hodebry senere. Å innlemme PIM tidlig i bedriftens vekstfase kan bidra til å
- Gjøre det enklere å utvide med nye produkter og produkttyper
- Gjøre det enklere å ekspandere til og teste ut nye markeder og salgskanaler
- gjøre det mulig å endre retning uten å måtte endre hele selskapets infrastruktur
Forbedret produktsøk og -filtrering
Når produktdataene er strukturert i et PIM-system, blir det mye enklere å tilby en fleksibel og tilpasset søkefunksjon i nettbutikken:
- Det gjør det mulig å tilby avanserte søke- og filtreringsalternativer
- Gjør det enklere å jobbe med SEO og strukturerte data på produkter
Når er det ikke fornuftig med et PIM-system, og hva er ulempene?
Et PIM-system er ikke for alle. Særlig mindre bedrifter kan fint klare seg uten et PIM-system, og du bør være forsiktig med å investere i et PIM-system for tidlig. Nedenfor følger noen scenarier der det ikke er fornuftig å investere i et PIM-system for virksomheten din:
Lite produktutvalg eller enkle produkter
Hvis du ikke har mange produkter (mindre enn 100), er det ofte ikke verdt investeringen. Det vil ta svært lang tid før investeringen betaler seg.
Kun salg via nettbutikk
Hvis du bare selger eller jobber med produktene dine i nettbutikken, er et PIM-system sannsynligvis bare et kostbart og uoversiktlig lag på toppen. Hvis du bare jobber i nettbutikken, kan du nøye deg med å synkronisere masterdata fra ERP-/regnskapssystemet og deretter jobbe med de utvidede produktdataene i nettbutikken. På den måten er du også klar hvis du en dag får behov for et PIM-system. Da vil du kunne koble et PIM-system på toppen av nettbutikken i etterkant.
Et PIM-system er en stor investering
Å investere i et PIM-system er ingen liten investering. Derfor er det viktig at du nøye vurderer om behovet er til stede. Hvis ikke ender du opp med å bruke mye tid og penger på noe som ikke vil betale seg. Hvis du kan se deg selv og bedriften din i mange av de ovennevnte fordelene, så gjør det for all del, men hvis du er i tvil, lønner det seg å undersøke nærmere før du bestemmer deg.
Kan Pairy brukes som et PIM-system?
Pairy er ikke et PIM-system i tradisjonell forstand, ettersom produktstyring ofte ikke gjøres direkte i Pairy-plattformen. Pairy Enterprise-plattformen vår brukes imidlertid ofte som et slags PIM-system som binder sammen data, setter opp regler og deretter synkroniserer produktdataene. Vi kan for eksempel samle inn stamdata om produkter fra PIM-systemet, supplere dem med bilder fra et bildearkiv og utvidede produktdata fra et tredje sted, og deretter sende dataene til kanalene der produktene skal selges. Pairy brukes også ofte som et lag på toppen av PIM-systemet. PIM-systemer er ikke alltid integrert med de ulike systemene som en bedrift bruker. Her kan Pairy integreres i PIM-systemet og, via vår fleksible integrasjonsplattform, integreres i resten av bedriftens systemer. Hvis dette kan være aktuelt for deg og din bedrift, er du alltid velkommen til å ta kontakt med oss.