Dette må du være klar over når du skifter nettbutikksystem

Dette må du være klar over når du skifter nettbutikksystem

Hvis du driver en nettbutikk over lengre tid, kan det på et eller annet tidspunkt være fristende å skifte ut den eksisterende shopplattformen din med en annen. Du har kanskje blitt lei av den eksisterende plattformens begrensninger. Det kan være at det er lansert et nytt smart system som virker attraktivt. Det kan også hende at du vil utvide med en ny nettbutikk og derfor vil prøve noe annet. Årsakene kan være mange. Det samme gjelder mulighetene. Det er imidlertid viktig at du velger ny plattform med omhu. Dette gjelder uansett om det er din første nettbutikk eller din tiende. Samsvaret mellom plattformens ytelse og dine behov kan være avgjørende for om du vil lykkes med nettbutikken eller ikke. Når du skifter fra en plattform til en annen, er det enda mer du må ta hensyn til, for du må sørge for at du ikke taper mange timers hardt arbeid i prosessen. Nedenfor har vi forsøkt å belyse noen av tingene du må være oppmerksom på. Det er alltid lurt å få hjelp av en kompetent rådgiver eller utvikler med denne prosessen.

 

Hvis du skifter fra et system til et annet

Når du skifter fra et system til et annet, vil du vanligvis ha en formening om hvilke behov du har nå og i fremtiden. Men du vil også ha noen inngrodde vaner som du kanskje, eller kanskje ikke, bør overveie å kvitte deg med. Se gjerne på de nye mulighetene med åpent sinn. Vurder om det kanskje er fornuftig å endre prosessene dine for en gitt oppgave hvis en potensiell ny plattform løser den på en annen måte enn du er vant til.

Hvis du har en nettbutikk allerede, vet du stort sett hvilke behov du har for en ny plattforms funksjonalitet. Det kan være en ulempe at du er for vant til dine egne måter å gjøre ting på. Prøv å være åpen for nye muligheter selv om det innebærer at du må endre litt på hverdagsrutinene dine, hvis det kan føre til mer effektiv flyt i virksomheten din. Vi har sett mange nettbutikkeiere som har holdt fast ved gamle og ineffektive rutiner utelukkende fordi det er slik de alltid har gjort det.

Det er også noen praktiske og tekniske ting du må tenke inn i prosessen:

  • 301-redirects fra gamle adresser til nye
  • Flytting av data (produkter, kunder, bestillinger osv.)
  • Endring av integrasjon til ERP.

Ovennevnte vil typisk være noe utvikleren din kan hjelpe deg med (bortsett fra nummer 3, her er vi eksperter ;-)). Vårt søsterselskap, Pandi Web, hjelper daglig bedrifter med å utvikle, drifte og vedlikeholde nettbutikker. Så hvis du vil rådføre deg med noen, kan dette være et alternativ.

 

Hvis dette er din første nettbutikk

Hvis dette er den første nettbutikken du skal i gang med, har du ingen etablert administrasjonsprosess for nettbutikken. Det kan være både en fordel og en ulempe. Det er en ulempe fordi du ikke har erfaringer å trekke på når du skal velge nettbutikksystem. Men det kan også være en fordel at du har mulighet til å starte med blanke ark.

 

Når du har en oversikt over hvilke krav du har til funksjonaliteten til den nye shopplattformen, kan du starte researchfasen. Det finnes overordnet sett 2 grupper nettbutikksystemer:

Open source nettbutikksystemer

Open source er en betegnelse som betyr at kodebasen bak plattformen er åpen. Det vil si at alle kan laste ned og kode i plattformen som de ønsker. En utvikler har med andre ord mulighet til å tilpasse systemet akkurat slik han/hun ønsker. Som nettbutikkeier har du derfor praktisk talt ingen begrensninger annet enn budsjettet ditt. Du kan få nettbutikken til å se ut og fungere akkurat slik du vil. På den annen side kan du få problemer når noe ikke fungerer som det skal, og det kan være veldig dyrt å utvide med nye funksjoner.

Blant de mest brukte open source nettbutikksystemene er:

WooCommerce (bygget på WordPress) (Se integreringsalternativene våre her)

Magento (Se integreringsalternativene våre her)

Prestashop (virker ikke med Pairy)

 

Closed source / hosted webshopsystemer

Hosted shop-løsninger er lukkede plattformer. Her har du ikke mulighet til selv å endre på alt mellom himmel og jord. Du vil kunne tilpasse det visuelle i nettbutikken selv, men er avhengig av plattformen i forbindelse med utvidelse av kjernefunksjoner osv. På den annen side trenger du ikke å tenke på sikkerhetsoppdateringer, hosting osv., det er en del av pakken.

Blant de mest brukte hosted shop nettbutikkløsningene er:

SmartWeb, Wannafind og Scannet (samme underforliggende plattform) (Se integreringsalternativene våre her)

Shopify (Se integreringsalternativene våre her)

 

Er du i tvil om hvilken plattform som er den riktige for deg? Vårt søsterselskap, Pandi Web, utvikler, drifter og vedlikeholder daglig en rekke store nettbutikker på ulike plattformer.

 

Hvis du skal utvide med en nettbutikk til

Hvis du skal utvide med en nettbutikk til, vil det i de fleste tilfeller være greiest å plassere butikkene dine på samme plattform. Dette vil gjøre det enklere for deg å strømlinjeforme prosesser på tvers av butikkene, selv om de ikke selger samme type produkter. Det kan være enkelte tilfeller hvor det vil være fornuftig å vurdere et nytt nettbutikksystem hvis du allerede har en butikk og skal utvide med en ny. Det kan for eksempel være i en prosess hvor du allerede er på utkikk etter et nytt system uansett, fordi du for eksempel er lei av det gamle. Da kan det være lurt å plassere den nye butikken på den nye plattformen. På den måten kan du gradvis introdusere de nye prosessene og etter hvert skifte den «gamle» butikken over til det nye systemet.

 

 

Hva skal din egen rolle være

Din egen rolle i organisasjonen kan også være viktig når det gjelder valg av plattform. Ønsker du å kunne endre utseendet til butikken din selv uten å måtte be utvikleren din om hjelp hver gang du vil foreta designendringer? Da kan det være fornuftig å velge en hosted shop-løsning, som typisk er bedre egnet for stadige endringer foretatt av nettbutikkeieren. Du kan også få såkalte page builders til for eksempel WordPress/WooCommerce. Men dette er en løsning vi anbefaler deg å unngå, for den kan virke negativt inn på ytelsen i nettbutikken.

 

Hvilken nettbutikkplattform bør jeg velge?

Dette er kanskje et av de vanskeligste spørsmålene å svare på. Det er uansett ikke et spørsmål som har ett riktig svar. Svaret avhenger i stor grad av deg. Hva har du i dag. Hvilke planer har du for butikken, både på kort sikt og om 5 år. Alt handler om hvilke muligheter de enkelte butikksystemene gir deg til å oppnå det du ønsker. Forskjellige butikksystemene har styrker og svakheter når man sammenligner dem med hverandre. Vårt søsterselskap, Pandi Web, jobber til daglig med design, utvikling og drift av ulike nettbutikksystemer. Du kan lese mer i innlegget om emnet her.

Hjelp
Resultater
Kontakt oss

    Dit navn (valgfrit)

    Din E-mail

    Din besked

    Vedhæft fil

    Takk for din henvendelse.
    Meldingen er nå sendt.
    Vi hjelper deg så snart som mulig