Skal du ha et lojalitetsprogram på nettbutikken din?

Skal du ha et lojalitetsprogram på nettbutikken din?

Å beholde kundene dine er viktigere enn noensinne. Og det er det gode grunner til. Kostnadene ved å skaffe nye kunder er ofte mye høyere enn kostnadene ved å beholde en eksisterende kunde. Faktisk viser studier at det i gjennomsnitt koster mer enn fem ganger mer for en bedrift å skaffe en ny kunde enn å beholde de kundene man allerede har.

Men hvordan beholder du kundene dine i nettbutikken din? Det er mange måter å gjøre dette på. En av måtene du kan beholde kundene dine på, er ved å etablere et lojalitetsprogram. Men hvordan og når gir det egentlig mening for bedriften din? Det håper vi å gi deg et bedre innblikk i gjennom dette blogginnlegget!

Så – ønsker du å beholde dine nye og gamle kunder i nettbutikken din? Da håper vi at du har lyst til å lese videre.

Hva er et lojalitetsprogram?

Først og fremst: Et lojalitetsprogram er laget for å belønne kundene dine. På denne måten oppfordrer du dem til å komme tilbake gang etter gang. Det er et strategisk verktøy som du som bedrift kan bruke for å anerkjenne og belønne dine mest lojale kunder. Dette kan være i form av poeng, rabatter, spesielle tilbud eller andre fordeler som kunden kan tjene opp gjennom gjentatte kjøp eller engasjementer med bedriften din.

Lojalitetsprogrammer er ikke bare fordelaktige for kundene dine. De er også viktige for deg og bedriften din. Grunnen til dette er at de gir bedriften din muligheten til å samle inn data om kundenes kjøpevaner, preferanser og atferd. Den dataen du får fra dette, kan du bruke for å skreddersy relevant markedsføring rettet mot kundene dine, forbedre produkter og styrke relasjonen til kundene dine.

Typer lojalitetsprogrammer

Det finnes flere måter du kan belønne dine tilbakevendende og lojale kunder på. Noen av de mest populære typene av lojalitetsprogrammer inkluderer:

Poengbaserte programmer

Kundene dine har muligheten til å tjene opp poeng for hvert kjøp, som de senere kan innløse for rabatter eller gratis produkter. Jo flere kjøp, jo flere poeng tjener de. Antall poeng kan være fast. For eksempel kan de tjene 10 poeng for hvert kjøp, eller det kan være basert på et beløp av kjøpet, for eksempel 1 poeng for hver 10 kr brukt.

Det er også mulig å tjene opp poeng på andre måter, som å skrive en anmeldelse, henvise en venn eller følge bedriften din på sosiale medier.

Nivåbaserte programmer

Programmer som disse fungerer, som navnet antyder, ved å dele kundene dine inn i nivåer basert på deres kjøpshistorikk hos din bedrift. Jo mer en kunde handler eller interagerer med bedriften din, jo flere fordeler og belønninger mottar de.

Typisk kan disse nivåene være betegnet med termer som bronse, sølv eller gull. En kunde som akkurat har begynt å handle i nettbutikken din, kan for eksempel starte på bronse-nivået, hvor de får de grunnleggende fordelene. Ettersom deres interaksjon og kjøp i nettbutikken din øker, kan de oppgradere til sølv- og gull-nivåene, hvor fordelene naturligvis er mer gunstige og attraktive. Eksempler på belønninger kan være personlige rabatter, gratis ekspressfrakt eller invitasjoner til eksklusive arrangementer.

Ved å tilby eksklusive belønninger kan det motivere kundene på de lavere nivåene til å strebe etter å komme opp i nivå for å oppnå bedre fordeler.

Cashback-baserte programmer

Cashback-baserte programmer er et lojalitetsprogram hvor kundene dine mottar en prosentandel av kjøpsprisen tilbake som kontanter, kreditt for fremtidige kjøp, gavekort eller poeng som kan innløses senere. For eksempel kan du i nettbutikken din tilby 5% cashback på alle kjøp. Dette betyr at kundene får 5% av kjøpsprisen tilbake som kreditt de kan bruke på sitt neste kjøp. På denne måten sikrer du at kundene dine igjen gjør ett eller flere kjøp.

Det er en attraktiv måte å belønne kundene dine på, da det kan hjelpe med å gi dem en følelse av å få noe tilbake. Fordelene for deg og bedriften din er at det oppmuntrer kundene til å handle mer for å tjene opp denne cashbacken. Det er imidlertid også verdt å vurdere de potensielle ulempene ved denne typen lojalitetsprogram. Det kan nemlig være dyrt for bedriften din å tilby cashback på alle kjøp. Det kan også være frustrerende for kunden hvis det er for mange betingelser knyttet til bruken av cashback. Sørg derfor for å designe programmet på en måte som både er attraktivt for kundene dine og økonomisk stabilt for deg og bedriften din.

Fordeler med et lojalitetsprogram

Listen er heldigvis lang når det kommer til fordelene ved å etablere et lojalitetsprogram i nettbutikken din. Den største fordelen er nok at det skaper en dypere forbindelse mellom kundene dine og merkevaren din. Når kundene dine føler seg verdsatt og belønnet for sin lojalitet, er de mer tilbøyelige til å returnere og handle hos deg igjen.

Redusert Churn Rate og økt kundeverdi

Med det ovenstående følger også at du forhåpentligvis kan oppnå en lavere churn rate – altså at kundene dine forlater deg – siden et lojalitetsprogram gjør det mer attraktivt for kundene dine å bli hos deg. Dette fører naturlig til en høyere kundeverdi, ettersom fornøyde og lojale kunder ofte handler mer og oftere.

Datainnsamling og målrettet markedsføring

I tillegg gir lojalitetsprogrammer deg muligheten til å samle inn verdifull data om kundenes kjøpevaner og preferanser, noe som kan være en viktig faktor for å kunne drive målrettet markedsføring og tilby personlige tilbud. Denne kunnskapen kan man videre bruke til å optimalisere og oppdatere sitt sortiment, og skape muligheter for kryssalg og mersalg, som igjen vil øke kundeverdien.

Sterkere kundeforhold og økonomisk stabilitet

Alt i alt styrker et lojalitetsprogram ditt forhold til kundene, da det skaper en følelse av verdsattelse og tilhørighet for kundene til merkevaren din. For deg og din bedrift bidrar også et lojalitetsprogram til større økonomisk stabilitet, da det skaper en mer forutsigbar og stabil inntektsstrøm. Det kan derfor være verdt å se litt nærmere på hva et lojalitetsprogram kan gjøre for bedriften din.

Utfordringer med et lojalitetsprogram

Det er selvfølgelig ikke bare fryd og gammen. For når man snakker om fordeler, er det også viktig å vurdere de potensielle ulempene og utfordringene som følger med. Det kan nemlig være avgjørende å ha en godt gjennomtenkt plan for å kunne navigere gjennom de potensielle utfordringene som kan oppstå når man implementerer og driver et lojalitetsprogram.

Økonomi

Først og fremst må man vurdere de økonomiske aspektene. Det er ikke bare dyrt å starte et lojalitetsprogram; det krever også en investering i tid og ressurser. Men la deg ikke skremme av det. En grundig forundersøkelse og en detaljert plan for implementeringen og den fremtidige driften av lojalitetsprogrammet ditt kan sikre at man ikke står overfor uforutsette utgifter.

Kompleksitet

For det andre kan det være litt komplekst å designe et program som er tiltrekkende for kundene dine og som samtidig skaper verdi for bedriften din. Her handler det om å finne en balanse mellom å gi verdifulle belønninger og ikke underminere bedriftens overskudd. En løsning kunne være å involvere kundene dine i designprosessen. Det kan være gjennom markedsundersøkelser eller pilot/beta-programmer for å finne ut hva som virkelig motiverer dem.

Juridiske betraktninger

Juridiske utfordringer er også noe du bør ta hensyn til, spesielt rundt databeskyttelse og behandling av personopplysninger. Med innsamling av kundedata følger et ansvar for å beskytte disse dataene, og det er viktig å overholde alle relevante lover og regler. Men hvis du allerede driver en nettbutikk, er du sannsynligvis allerede godt oppdatert på alt dette, så denne delen bør ikke være en hindring for deg.

Viktigheten av kundefokus

Til slutt er det også en risiko for at lojalitetsprogrammet ditt ikke blir mottatt som ønsket av kundene dine. Hvis belønningene ikke oppfattes som attraktive, eller hvis det er for brysomt å tjene opp og innløse poeng, kan kundene dine miste interessen og i verste fall velge bort bedriften din. Det kan derfor være avgjørende å designe et program hvor kunden er i sentrum, og kontinuerlig evaluere og justere programmet basert på kundenes tilbakemeldinger og atferd. Som nevnt tidligere, kan det være en god idé å lage en beta-versjon eller brukerundersøkelse, slik at du vet hvilke belønninger kundene dine finner relevante og verdifulle. 

Implementering av et lojalitetsprogram

Når du har bestemt deg for å implementere et lojalitetsprogram i nettbutikken din, er det flere viktige ting å ta hensyn til for å sikre at det blir en suksess.

For det første er det viktig å ha en klar forståelse av målgruppen din og deres kjøpevaner. Dette kan du få ved å analysere data fra nettbutikken din, som hvilke produkter som er mest populære, hvor ofte kundene dine handler, og hvor mye penger de vanligvis bruker. Det kan også være en god idé å gjøre en kundeundersøkelse, som tidligere nevnt, for å finne ut hva kundene dine verdsetter mest når de handler online, og hvilken type belønninger de vil finne mest tiltrekkende.

Nå har du etter hvert en god forståelse av målgruppen din og deres preferanser. Nå er det tid for å bestemme hvilken type lojalitetsprogram du ønsker for nettbutikken din, og hvordan du vil belønne kundene dine og deres kjøpevaner. Derfor skal du nå designe et lojalitetsprogram som samsvarer med behovene du har analysert deg frem til. Det kan for eksempel være at kundene dine verdsetter rabatter. Da ville et opplagt program være poengbasert. Hvis kundene dine derimot verdsetter eksklusive opplevelser eller produkter, kan et nivåbasert program være mer passende, siden det kan gi tilgang til mer eksklusive belønninger.

Teknologiske betraktninger

Når du skal implementere et lojalitetsprogram, kommer du ikke utenom de teknologiske betraktningene som følger med. Det er flere ting du må ta hensyn til, men ikke bekymre deg – vi hjelper deg gjennom det her.

For det første må du sørge for at den nåværende nettbutikkplattformen din støtter lojalitetsprogrammet du ønsker å implementere (Lenger ned guider vi deg til hvilke plugins du kan benytte hvis du bruker WooCommerce eller WordPress som nettbutikkplattform). Noen plattformer har allerede innebygde lojalitetsfunksjoner eller støtter integrasjon med tredjeparts lojalitetsprogrammer. Andre plattformer kan kreve tilpasninger eller utvikling av ny funksjonalitet.

For det andre må du vurdere hvordan du ønsker at lojalitetsprogrammet skal kommunisere med dine andre systemer. Det kan være med ditt CRM-system eller din e-postmarkedsføringsplattform. Dette er viktig for å sikre at du kan spore kundenes aktiviteter på tvers av alle dine kanaler.

Til slutt, og som også tidligere beskrevet, må du ta hensyn til databeskyttelse og sikkerhet. Det er også viktig å informere kundene dine om hvordan deres data vil bli brukt, og å innhente deres samtykke der det er nødvendig.

Eksempler på plugins for å styre ditt lojalitetsprogram

Bruker du enten WooCommerce eller Shopify som din nettbutikk-plattform, finnes det flere plugins du kan benytte for å styre ditt lojalitetsprogram. Avhengig av hvilket lojalitetsprogram du velger å implementere, finnes det forskjellige alternativer.

Nedenfor gir vi deg våre forslag på hvilke plugins du kan benytte for å styre ditt lojalitetsprogram.

Plugins for WooCommerce

 • YITH WooCommerce Points and Rewards: Dette pluginet lar deg opprette et poengbasert lojalitetsprogram hvor kundene dine kan tjene opp poeng ved hvert kjøp, og deretter innløse dem for rabatt.
 • WooCommerce Points and Rewards: Dette er det offisielle pluginet for WooCommerce, som gir deg muligheten til å opprette et enkelt og effektivt poengbasert lojalitetsprogram.
 • Sumo Reward Points: Med dette pluginet kan du belønne kundene dine med poeng for en rekke handlinger de utfører. Det kan være kjøp, henvisninger eller interaksjon med dine sosiale medier.

Plugins for Shopify

 • Growave: Dette er en alt-i-ett markedsføringsplattform designet for e-handel. Dette pluginet tilbyr at du kan belønne kundene dine med poeng, rabatter og cashback-funksjoner.
 • Smile.io: Dette pluginet gir deg muligheten til å opprette poengbaserte programmer, hvor kundene dine kan tjene opp poeng og innløse dem for rabatt i bedriften din.
 • LoyaltyLion: Med dette pluginet kan du belønne kundene dine med poeng for ulike handlinger som kjøp, henvisninger, produktanmeldelser osv. Deretter kan poengene innløses for rabatter eller prosenter.

Det finnes selvfølgelig mange flere plugins tilgjengelige for Shopify, WooCommerce og andre nettbutikk-plattformer. Det viktigste er imidlertid bare å velge det pluginet som passer best til bedriftens behov og budsjett.

Har du lest helt hit, bør du være godt med på hva lojalitetsprogrammer kan gjøre for deg og din bedrift. Vi håper i alle fall at innlegget her har bidratt til å gi deg en idé om hvorvidt du bør implementere det i bedriften din eller ikke.

Automatisk bokføring med Pairy

Rett før vi avslutter kan vi jo reklamere litt for oss selv. Det skulle jo komme. Uansett – hvis du ikke allerede har automatisert bokføringen din, er det nå du bør lytte. Med Pairy slipper du nemlig å bruke tid på manuell og kjedelig bokføring. Vi tar hånd om jobben for deg, og overfører ønsket data mellom nettbutikken din og økonomisystemet. Du kan lese mer om hvordan du kommer i gang her.

 

 

Hjelp
Resultater
Kontakt oss

  Dit navn (valgfrit)

  Din E-mail

  Din besked

  Vedhæft fil

  Takk for din henvendelse.
  Meldingen er nå sendt.
  Vi hjelper deg så snart som mulig